ZWO-project ZWO-project
Kerken geven kinderen een toekomst in Moldavië
‘Mijn droom? Dat ons werk ooit niet meer nodig is’
“Youth for Christ Moldavië helpt kwetsbare families - vooral op het platteland - op weg naar een beter leven”, vertelt directeur Vitaly Pupazan. Youth for Christ heeft 35 dagcentra in Moldavië die gevestigd zijn in lokale kerken. “Hun hulp is onmisbaar, zij kennen de buurt. We geven hen advies over hoe je contact kunt maken met kwetsbare families. Vaak hebben ze geen eigen netwerk en weinig contact met de buurt.” Twee of drie keer in de week komen de kinderen direct uit school naar de kerk. Ze krijgen er een gezonde maaltijd, huiswerkbegeleiding, bijbelles en ze kunnen meedoen aan een sportieve activiteit. “Na verloop van tijd zie je de verandering”, vertelt Vitaly Pupazan. “Schoolresultaten gaan omhoog, kinderen stellen zich meer open naar anderen.” Hij is God dankbaar dat Youth for Christ dit werk voor kinderen kan doen. “Hij geeft ons deze gelegenheid om kinderlevens te veranderen. Wat mijn droom is? Dat ons werk niet meer nodig is.”

‘Kinderen leren hier dingen die ze thuis doorgeven aan hun broers en zussen’
Mariana Caragiuov (37) is al jaren vrijwilliger bij de naschoolse opvang van Youth for Christ Moldova in het kleine dorp Zabriceni. Met veel liefde begeleidt ze de kinderen bij de spelactiviteiten, de creatieve middagen en in de bijbelklas. “Het is zo fijn om de kinderen te zien genieten, vooral als je weet dat ze het thuis zo moeilijk hebben.” Ze ziet dat dit project - dat Youth for Christ samen met de plaatselijke kerk uitvoert - kinderen en hun families veel steun geeft. “Ze leren hier dingen die ze thuis doorgeven aan hun broers en zussen.” Mariana hoopt nog lang door te kunnen gaan met dit werk. “Jaren geleden startte mijn schoonmoeder hier met het werk voor kwetsbare kinderen. Met alleen wat geld uit de kerk brachten we maaltijden bij gezinnen thuis en organiseerden we spel- en leeractiviteiten in ons kerkgebouw. Kijk eens wat we nu allemaal doen! Mijn hoop voor de toekomst is dat we nog veel meer kinderen kunnen helpen.”