Veertigdagentijd, stille week en Pasen 2025
07 mrt 2025 Veertigdagentijd, stille week en Pasen 2025
Zondag 9 maart, 1e zondag 40-dagentijd / Lucas 4: 1-13 Verzoeking in de woestijn
‘Er staat geschreven…” Bijna altijd beginnen we deze periode met de verzoeking in de woestijn. Jezus wordt uit alle macht aangevallen door zijn tegenstander, de duivel. Hij geeft aan; ‘Het kan ook anders, je hoeft deze lijdensweg niet te gaan. Met macht, roem en snel succes kan het ook. Ook al haalt de duivel alles uit de kast, Jezus zegt nee, hij kent Gods Woord en Gods beloften. Bij ons heeft hij meestal minder nodig om ons van het rechte pad en onze roeping af te brengen. Het is een spannende tweesprong. Jezus kiest de weg van de Vader, welke keuze maakt u/jij?
Vanaf de eerste zondag gebruiken we de aarde, het kruis ligt op de aarde, de lijnen van het kruis worden versterkt door rode en groene takken en symboliseren de tweesprong. De verticale rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke. De horizontale groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Groen is de kleur van de toekomst.

Zondag 16 maart, 2e zondag 40-dagentijd / Lucas 9: 28-36 Verheerlijking op de berg.
“Luister naar Hem!” Jezus in het licht. Vandaag staat de verheerlijking op de berg centraal. De leerlingen zijn getuige van de glorie van God, stralend wit licht: de verschijning van Mozes en Elia. Het is allemaal bedoeld als een bemoediging onderweg, van Jezus naar Jeruzalem. Vanuit de glorie gaat de weg naar beneden, naar het kruis. Het hier om het luisteren! Om de weg te gaan, Jezus achterna. Via de diepte naar de breedte en hoogte van de Opstanding en het nieuwe leven.
Dit keer ligt het kruis iets hoger op de op de aarde. En staan er 3 witte bloemen, een verwijzing naar Jezus, Mozes en Elia. Een symbool van de heerlijkheid van God.

Hoor naar Mozes die bevrijdde
uit de angst, het slavenland,
en u als een herder leidde
naar de rust, uw vaderland.

Luister naar Elia’s woorden
die hij vurig tot u sprak
en de goden die bekoorden
als een storm in stukken brak.

Hoor naar hem die u voorgaat
en de Schriften heeft volbracht,
zie het licht dat voor u opgaat,
groet de morgen die u wacht.
 

Zondag 23 maart, 3e zondag 40-dagentijd / Lucas 13: 1-9 De gelijkenis van de vijgenboom.
‘Heer, laat hem ook dit jaar nog met rust’ Hoe zit het met het lijden en het ongeluk en de onderdrukking, alles wat mensen overkomt? Is dat straf op de zonde? Denken jullie dat? vraagt Jezus. Jezus geeft geen gemakkelijk antwoord op deze vraag. Hij zegt niet; die mensen waren onschuldig, net als jullie. Zijn antwoord is eerder: álle mensen staan schuldig tegenover God, jullie net zo goed. We schieten tekort. Jezus vertelt ons een gelijkenis van de vijgenboom, die maar geen vrucht draagt. En het geduld van de wijngaardenier: geef de vijgenboom een kans. God is genadig en geduldig. Intussen worden wij opgeroepen tot inkeer/bekering en vruchtdragen. Het is niet onverschillig hoe wij kiezen en leven.
Op nieuw komt het kruis weer iets hoger op de aarde te liggen. Een vijgentak zonder vruchten staat naast het kruis om de boodschap “we schieten tekort” te versterken. Rode takken versterken de lijnen van het kruis en benadrukken het geduld en de genade van God.



 
terug