Brief uit libanon Brief uit libanon
Beste gemeente van de Ringvaartkerk, 

Fijn dat u in deze tijd voor Pasen bijzondere aandacht geeft aan de kerken van het Midden-Oosten en aan ons werk hier. 

Als twee Libanezen elkaar voor het eerst ontmoeten, dan stellen ze de volgende vragen. "Hoe heet je? Waar kom je vandaan? O, dan ben je zeker familie van die of die?" De familienaam en afkomst verraden tot welke religieuze en politieke groep je gesprekspartner behoort. Zo weet je met wie je te maken hebt: een vriend of een vijand. 

Libanon is een land met verschillende groepen die dicht op elkaar wonen. Het lijkt wel een lappendeken. Meestal leven die groepen in vrede samen, maar soms botsen ze met elkaar. De sfeer in het land kan dan ineens heel grimmig en gevaarlijk zijn. De vraag die vandaag ook hier de geesten scheidt is: steun je Rusland of de Oekraïne?

Pas had ik het hierover met een groep studenten naar aanleiding van Jezus' roep om niet te oordelen. Zij legden uit dat zij een nieuw begin willen maken. Ze willen de ander niet allereerst identificeren als lid van een bepaalde religieuze of politieke groep, maar als medemens en landgenoot. De andere dingen komen dan later wel ter sprake. Anders hebben vriendschap en vrede geen kans, zo legden ze uit. Als de jongere generatie zo denkt, dan geeft dat hoop voor de toekomst. 

Hartelijke groet,
Wilbert van Saane
 
terug