Advent en Kerst 2023
01 dec 2023 Advent en Kerst 2023
1e advent – 3 december 2023
Lezingen: Lucas 1: 5-25 Aankondiging van de geboorte van Johannes

Op deze 1e advent is de wegwijzer naar beneden gericht. De weg is donker voor Elisabeth en Zacharias, het lijkt of ze geen kant op kunnen.
Op de wegwijzer is een schikking gemaakt met herfstbladeren, beuken- en hazelnootjes. Door deze  bomen worden de hemel en de aarde verbonden. Vanuit de hemel brengt de engel Gabriël het blijde nieuws dat er een tijd van licht komt. De nootjes staan voor het aangekondigde nieuwe leven.

Op weg gaan,
in het duister,
naar nieuw leven.
Ga je mee?
 

2e advent – 10 december  2023
Lezingen: Lucas 1: 26-38 Aankondiging van de geboorte van Jezus

De wegaanwijzer staat deze week naar links gericht naar Maria, de aanstaande moeder van Jezus die traditioneel links naast Jezus wordt afgebeeld.
In de schikking zijn takken van de levensboom (Thuja) verwerkt, passend bij de eerste twee adventsweken die in het teken staan van de aankondiging van nieuw leven.
De levensboom, ook wel boom van goed en kwaad genoemd, is een groenblijvende, geurende boom, wat onsterfelijkheid symboliseert. De rustgevende werking van de aromatische olie van de levensboom kan helpen op de reis.

Op weg zijn,
over het levenspad,
Jezus komt en
aan Hem is de toekomst.
Ga je mee?
 

3e advent -17 december 2023
Lezingen: Lucas 1: 39-56 Maria en Elisabeth

De wegwijzer staat naar rechts, richting een hoopvolle toekomst.
De lichtere kleuren in de schikking verwijzen naar de lofzang van Maria. De bessen symboliseren de vruchtbaarheid van beide vrouwen.
Op derde advent breekt het licht van Kerst bijna door. De paarse liturgische kleur licht daarom op naar roze. In deze schikking zichtbaar gemaakt met kleine roze bloemetjes.

Samen op weg,
volgen de pijlen,
richting het toekomstig licht.
Ga je mee?
 

4e advent – 24 december 2023
Lezingen: Lucas 1: 57-80 De geboorte van Johannes

De wegwijzer wijst omhoog. De verkondiging door de engel Gabriel komt uit.
Ook in deze schikking zijn bessen gestoken als teken van vruchtbaarheid. De klimop symboliseert de trouw van God aan de mensen.
De witte bloemetjes laten blijdschap zien van Zacharias als hij spreekt: ‘Geprezen zij de Heer, de God van Israël. Hij heeft zich over zijn volk ontfermt en verlost.’ (Lucas 1: 68)

Ontmoetingen onderweg,
verdiepen de gedachten.
Maak je levensweg begaanbaar
voor de Heer!
Ga je mee?
 

Kerst(avond) – 24/25 december 2023
Lezingen: Lucas 2: 1-21 De geboorte van Jezus: een nieuw begin

De ster met lichtjes wijst de weg naar het pasgeboren kind van Jozef en Maria.
De vier punten van de ster verwijzen naar alle windstreken, van overal komen mensen samen bij het koningskind. Op de ster is een feestelijke, wit met gouden schikking gemaakt.

De ster wijst,
de weg naar het kind,
een hoopgevende toekomst.
Ga mee!
 
terug